Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sillyon Antik Kenti, Pamfilya Ovasında kurulan ve Bizans İmparatorluk Çağında piskoposluk merkezi olmuş sonraki dönemde Selçuklu Çağını da yaşamış bir Pamfilya kentidir. Sillyon, düz bir ovada bir masa gibi yüksekte elips şeklinde duran bir plato üzerine kurulmuştur. Çevreye tamamen egemen bir konumu vardır. Sillyon’un görüş alanı Akdeniz’e kadar uzanmaktadır. Sillyon Antik Kenti; Helenistik, Roma ve Bizans İmparatorluk Çağını yaşadığı gibi Selçuklu Devleti Döneminde de yerleşim görmüş ve yapılan yeni yapılarla daha da zenginleşmiştir.
Sillyon’un kurulduğu tepenin hafif eğimli batı yönü Helenistik dönemden kalma surlarla çevrilidir. Bu surları kuleler, kapılar ve kente çıkılan yollar tamamlamaktadır. Kentin kapısı tepenin batı yanındaki surlar üzerindedir. Tepeye çıkıldığında kuzeybatı yönünde ev kalıntıları, sokaklar, batıda ise Selçuklu Camii, Bizans Kilisesi ve su sarnıcı bulunmaktadır. Sillyon’un güneybatı eteğinde 8.000 kişilik Tiyatro ve yanında Odeon bulunmaktadır.
Sillyon, Roma İmparatorluk Çağında da egemenliğini korumuştur. Şehrin üzerinde bulunduğu yassı tepenin batı yönü, biraz meyillice olmasının sağladığı olanakla yukarıya devam eden çıkış yolu Şehrin yayılma bölgesi olarak seçilmiştir. Aşağı kentte, bugün çok harap bir durumda bulunan güneybatı yönünden doğuya uzanmış açık tarafı güneye bakan bir Stadyum ve doğuda bir hamam kalıntısı bulunmaktadır. Sillyon Antik Kenti’nden günümüze ulaşan; Stadyum, Gymnasium, Kuleler, Kent Kapısı, Çeşme, Surlar, Odeon, Su Sarnıcı, Selçuklu Camii ve Tiyatro görülmeye değer yapılardır.
Ziyaret Tarihi:
2016-2019
Adres:
Yanköy, Serik/Antalya
Koordinatlar:
36.99293, 30.98988
Fotoğraflar: