Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Naras Köprüsü, 13. yüzyılda Naras Çayı üzerine Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Lyrbe (Seleukeia) Antik Kenti yakınlarında konumlanan Naras Köprüsü, Manavgat ilçesinde günümüze kadar ulaşmış Selçuklu Çağı köprü mühendisliğinin en güzel örneklerinden bir tanesidir.

Naras Köprüsü, Roma İmparatorluk Çağında M.Ö. 2. yüzyılda Melas Vadisi üzerinden Side’ye kadar inşa edilen, günümüzde Manavgat’ın Dikmen mahallesi yakınlarında Naras Çayı kenarında kalıntısı bulunan Su Kemeri’nin bir parçası üzerine 13. yüzyılda Selçuklu Devleti tarafından inşa edilmiştir. Adını Naras Çayından alan Köprü, mimari açıdan Aspendos Antik Kenti yakınlarında bulunan Sultan Alâeddin Keykubad Köprüsüne (Tarihi Aspendos Köprüsü) benzemektedir. 5 sivri kemer üzerine kurulan Naras Köprüsü’nün yüksekliği 11.2 m. en küçük açıklığı ise 9 m. uzunluğundadır.

Naras Köprüsü’nün yapımında kullanılan taşlar çoğunlukla konglomera ve kesme taşlardan, beyaz ve gri mermerden oluşmaktadır. Köprü yapımında Roma harcı kullanılmıştır. Köprünün güney tarafında bulunan Roma İmparatorluk Çağına ait Su Kemeri kalıntısı, yaklaşık 11.5 m. yüksekliğe ve 5.20 m. genişliğe sahiptir.

Naras Köprüsü, 1960 yılında T.C. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek taşıt trafiğine kapatılmıştır. Dikmen, Lyrbe (Seleukeia) ve Oymapınar Barajı yolu üzerinde konumlanan Naras Köprüsü’nün altından Naras Çayı akmaktadır. Naras Çayı, Manavgat (Melas) Nehri ile birleşerek Akdeniz’e karışmaktadır.

Adres:
Dikmen, Manavgat/Antalya

Koordinatlar:
36.82516, 31.44722

Konum:

Fotoğraflar:

Naras Köprüsü
Naras Köprüsü
Naras Köprüsü
Naras Köprüsü
Naras Köprüsü
Naras Köprüsü
Naras Köprüsü

Yazar: Orhan Deniz KAPLAN

Antalya Kültür Mirası Projesi | info@denizkaplan.net

Bu yazıda 2 yorum var

  1. Servet Aksoy Reply

    Hayırlı olsun Denizciğim. Maşallah Antalya bölgesinin Evliya Çelebisi gibisin. Emeklerine ve çabalarına sağlık. 🌍🏖🏰🌉

    • Deniz KAPLAN Reply

      Değerli yorumunuz için çok Teşekkür ederim Hocam.

Bir cevap yazın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top