Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Maximianupolis, dağlık Pisidya bölgesini Antalya’nın yer aldığı Pamfilya’ya bağlayan, M.Ö. 4. yüzyıl’dan itibaren M.Ö. 17. yüzyıla kadar Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde kullanılan antik dönem geçiş yolu üzerinde bulunan askeri garnizon, nekropol ve kışlaların bulunduğu küçük bir askeri yerleşim alanıdır.

Antik Yolun başlangıcında ve sonunda yer alan Maximianupolis, dağları geçmeden önce mal toplama ve karavan montajı işlemleri gerekliliğinden dolayı gelişmiştir. Yolun kullanımı için vergi alınmıştır. Girişte bulunan binanın eski bir gümrük binası olduğu düşünülmektedir.

Bizans İmparatorluk Çağı’nın sonuna doğru Maximianupolis’te büyük bir Bizans garnizonu kurulmuş ve kentin alt kısmındaki barakalara önemli birimler yerleştirilmiştir. Kışlaların dış duvarlarının yaklaşık 80X40 m. ölçülerindeki kısımları günümüze kadar ulaşmıştır. Roma İmparatorluk Çağı’nda yapılan birçok yapı yıkılmıştır. Antik Yolun her iki tarafı lahitlerle dekore edilmiştir. Yerleşime ait büyük nekropol şehrin alt ve batı kesiminde yer almaktadır. Perge Antik Kentinden başlayan ve Ariassos, Sia ve diğer Pisidya Kentlerine giden ana yol hattı Maximianupolis’ten geçmektedir.

Ziyaret Tarihi:
15 Ekim 2017

Adres:
Kovanlık, Döşemealtı/Antalya

Koordinatlar:
37.17237, 30.60154

Konum:

Fotoğraflar:

Maximianupolis
Maximianupolis
Maximianupolis
Maximianupolis
Maximianupolis
Maximianupolis

Yazar: Orhan Deniz KAPLAN

Antalya Kültür Mirası Projesi | info@denizkaplan.net

Bir cevap yazın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top