Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Harunini Mağarası, Karain Mağarası’nın yaklaşık 2.5 km. kuzeyinde Kırkgöz Gölü su kaynaklarından birisi olan Karagöz Kaynağı’nın yakınlarında Döşemealtı Kireç Fabrikası sınırları içerisinde konumlanmaktadır. Harunini Mağarası günümüzde “Tabak Mağarası ve Kilise Düdeni” olarak bilinmektedir.

Harunini Mağarası’nın ağzı doğuya bakmakta olup içine iple sarkılarak girilebilmektedir. İki büyük galeri ile küçük boşluklardan oluşan Harunini Mağarası, Geç Roma ve Bizans Dönemi’nde barınak olarak kullanılmıştır. Mağara; 30 derece eğimle aşağı inen tabanı çarşak şeklinde taş dolu bir galeri ile başlamakta ve bir ana kol olarak devam etmektedir. Bu galerinin ortasında ve sağdan 4 m. tırmanılarak ulaşılan bölümden mağara ikinci ana kol olarak gelişmiştir.

1984 yılında Karain Mağarası kazı ekibi tarafından keşfedilen Harunini Mağarası’nda 1993 yılında yapılan Arkeolojik çalışmalar sonucunda mağara tabanının üzerinde Kalkolitik ve ilk Tunç Çağı çanak çömlekleri ile insan ve hayvan kemikleri bulunmuştur. Harunini Mağarası “speleothem” adı verilen mağara birikimlerinin miktarı ve çeşidi bakımından Türkiye’nin sayılı mağaralarındandır. Harunini Mağarası, 1990 yılında 1. derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.

Ziyaret Tarihi:
12 Mart 2021

Adres:
Bıyıklı, Döşemealtı/Antalya

Koordinatlar:
36.83565, 30.59962

Konum:

Fotoğraflar:

Harunini Mağarası’nın 4 ana girişinden bir tanesi. Çalılardan dolayı Mağara girişini görmek oldukça güç. Mağaracılık deneyimi olmayanların girmesini tavsiye etmiyorum.

Harunini Mağarası içerisinden genel görünüm. Kaynak: Postseyyah

Yazar: Orhan Deniz KAPLAN

Antalya Kültür Mirası Projesi | info@denizkaplan.net

Bir cevap yazın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top