Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çarkini Mağarası, Antalya il merkezinin kuzeybatısında, Yağca mahallesinin 1 km. kuzeybatısında ve Karain Mağarası’nın 2 km. güney-güneybatısında konumlanmaktadır.

Çarkini Mağarası, Katran Dağı’nın gri renkli Kretase kalkerleri içinde açılmış doğal bir mağaradır. Denizden yaklaşık 500 m. yüksektedir. Ağzı güneybatıya açıktır. günümüzde ağzı kalker blokları ile orijinaline göre kapanmıştır. Katran Dağı’nın traverten düzlüğünden yaklaşık 190 m. yukarıdadır. Doğu-batı yönünde 22 m. kuzey-güney yönünde ise 17 m. uzunluktadır.

Çarkini Mağarası’nın bulunduğu bölge yöre halkı tarafından Öküzkaklığı olarak bilinmektedir. 1957 yılında Prof.Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından mağara içinde Arkeolojik araştırmalar ve çalışmalar yapılmıştır. Yapılan araştırma ve çalışmalarda Çarkini Mağarası’nda, paleolitik, epipaleolitik, kalkolitik ve neolitik çağlara ait bulgular tespit edilmiştir. Çarkini Mağarası, 1990 yılında 1. derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.

Ziyaret Tarihi:
13 Mart 2021

Adres:
Yağca, Döşemealtı/Antalya

Koordinatlar:
37.07131, 30.55316

Konum:

Fotoğraflar:

Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası
Çarkini Mağarası

Yazar: Orhan Deniz KAPLAN

Antalya Kültür Mirası Projesi | info@denizkaplan.net

Bir cevap yazın:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top