Antalya ili Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Antalya Etnografya Müzesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kaleiçi’nde bulunan Osmanlı Devleti dönemine ait iki konağın müze konseptine çevirilmesi sonucunda 2019 yılında hizmete açılmıştır. Eğimli bir alanda farklı kotlarda yer alan, alt ve üst Konak olmak üzere iki ayrı konseptin müze olarak oluşturulduğu binalarda 19. yüzyıl Osmanlı Dönemi mimari özellikleri dikkat çekmektedir.
1 numaralı konakta genel olarak Türk-İslam Eserleri, 2 numaralı konakta ise Antalya’nın Osmanlı Dönemi ev yaşamını yansıtan oda düzenlemeleri ile aynı dönemde kullanılan eşyalar ve mimari parçalar teşhir edilmektedir. Alt kotta kalan ve çoğunluğunu Türk-İslam Eserleri sanatını içeren eserlerin oluşturduğu 1 numaralı konağın ilk katında, Selçuklu Dönemi’nde kışlık saray haline getirilen Aspendos Tiyatrosu’ndan gelen Selçuklu çini kaplama parçaları ve Osmanlı Dönemi çinileri; 16 ve 20. yüzyıllar arası İznik-Kütahya ve Çanakkale üretimi seramikler, camdan yapılmış gaz lambaları ile laledanlar, güldanlar ve şerbetlikler sergilenmektedir.
Aynı katta, Kaleiçi’nde gerçekleştirilen kazılarda ele geçen objelerin sergilendiği bir bölüm daha yer almaktadır. İkinci katta Osmanlı Dönemi silahlarından ok, yay, zıhgir, kılıç, kapsüllü ve çakmaklı tabanca ve tüfekler, barutluk ve yağdanlıklar ile madalya ve nişanlar, mühürler, hamaylı, vefk, köstekli saatlerden oluşan sergileme yer almaktadır. Bu katta ayrıca hilye ve icazetname gibi hat sanatı örnekleri de sergilenmektedir. 1 numaralı konaktan daha yüksek kotta bulunan ikinci konağa, bahçe merdivenlerinden çıkılarak geçiş yapılmaktadır. Her iki konak da bir cepheleri ile sokağa bakarken bir cepheleri ile bahçeye açılmaktadır.
İkinci konağın birinci katında Osmanlı Dönemi ahşap tavan, kapı, pencere kanatları, kapı tokmakları ve anahtarları; heybe, çuval, iğlik, kilim gibi dokuma örnekleri ile yöresel müzik aletleri sergilemesi yer almaktadır. Antalya bölgesinin özgün dokumalarından Döşemealtı Halıları, dokuma tezgâhı ve değişik dokuma örnekleri ile Osmanlı Dönemi küçük bir Antalya Mutfağı canlandırması yine bu katta bulunmaktadır. Konağın ikinci katında, Osmanlı Dönemi Kaleiçi ev yaşamını canlandıran misafirlerin ağırlandığı baş oda, hane halkının gün içinde ihtiyaçları doğrultusunda yemek-oturma odası olarak şekillendirilen oturma odası, yatak odası ve banyo yer almaktadır. Bu katta Osmanlı Dönemi kültürünü yansıtan giyim-kuşam örnekleri ve kahve kültürü sergilemesi de bulunmaktadır.
Antalya Etnografya Müzesi’nin bahçe teşhirinde 13. yüzyıla tarihlenen Antalya Kalesinde bulunan Selçuklu Burç Kitabesi ile yine Selçuklu Çağı Fetih Kitabeleri sergilenmektedir. Müze’nin diğer bahçe eserlerini, Osmanlı Dönemi kitabeleri, mezar taşları, top ve gülleler oluşturmaktadır
Adres:
Kılınçarslan, Muratpaşa/Antalya
Koordinatlar:
36.88341, 30.70392
Fotoğraflar: